Ryska diplomater körde över nordkoreanska gränsen med dressin

Ryska diplomater och deras barn på väg hem från Nordkorea. Foto: RUSSIAN FOREIGN MINISTRY

I slutet av februari återvände åtta ryska anställda och deras familjer hem från den ryska ambassaden i Nordkorea. Men med gränserna stängda i mer än ett år och på grund av avbruten passagerartrafik blev de ryska diplomaternas hemfärd en lång och kylig upplevelse.

De första 32 timmarna gick resan med nordkoreanskt tåg, sedan ytterligare två timmar med buss till nordkoreansk- ryska gränsen och slutligen kom den viktigaste delen, övergången till den ryska sidan.

För att kunna göra detta var resenärerna tvungna att hitta en dressin, sätta den på banan, lasta bagaget på den, sätta de medföljande barnen på ekipaget och sedan var det bara att skjuta på.

Den enda mannen i den lilla gruppen och huvudmotorn i den icke-självkörande vagnen var ambassadens tredje sekreterare, Vladislav Sorokin, och den yngsta resenären var hans tre år gamla dotter Varia.

Resenärerna tvingades skjuta fordonet över bron som ledde över gränsfloden Tumannaja, en sträcka på drygt en kilometer. Och slutligen vid den ryska gränsstationen Hasan, där kollegor från utrikesministeriets kontor i Vladivostok väntade med en buss från Primorsky-regionens administration för att ta sina medborgare tillbaka till fäderneslandet och till Vladivostoks flygplats.