Ukraina: Stadler utreder samarbete med KEVRZ:s fabriks- och reparationsanläggning

Exempel på ukrainsk godsvagnstillverkning. Foto: Kriukiv Railway Car Building Works,

Representanter för det schweiziska företaget Stadler Rail AG, som specialiserat sig på produktion av järnvägsfordon, besökte nyligen det ukrainska företaget KEVRZ:s fabriks. och reparationsanläggning för eldrivna fordon i Kiev (Kiïvsʹkij elektrovagonoremontnij zavod, engelska Kyiv Electrical Carriage-Repair Plant) för att undersöka möjligheten att lokalisera delar av Stadlers produktion till Ukraina.

Stadler ses som en av de potentiella leverantörerna av rullande materiel för projektet som aviserades tidigare av Volodimir Žmak, VD för den ukrainska järnvägen Ukrzaliznycja. Syftet är att integrera järnvägen med stadstransportsystemet - City Express  där stora städer och deras förorter slås samman till ett enda trafikområde.

 Enligt biträdande styrelseledamot i tågoperatörens avdelning för persontransporter, Oleksandra Percovsʹkogo, är Ukrzaliznycja nu redo att diskutera företagets vision och planer för projektet med potentiella investerare och fatta beslut som baseras på en förstudie, ekonomiska effekter och omfattningen av produktionens lokalisering.

Volodimir Žmak deltog i ett möte tillsammans med Ukrainas president Volodimir Zelensʹki med ledningen för Stadler Rail AG i början av februari 2021, då samarbetet och dess perspektiv diskuterades.