SL prisas för sitt hållbarhetsarbete

Klimatsmart resande är dominerande för SJ, Foto: SJ

SJ har utsetts till Sveriges grönaste varumärke inom kategorin Transport för trettonde året i rad. Över 1000 svenskar har röstat i undersökningen och SJ prisas återigen för miljö- och hållbarhetsarbete i framkant. Detta visar årets rapport Sveriges Grönaste Varumärke som konsultföretaget Differ mätt sedan 2008.

– Det känns helt fantastiskt att vårt hållbarhetsarbete återigen uppmärksammas. Detta är ett resultat av alla våra medarbetares hårda jobb med att erbjuda klimatsmarta och hållbara resor till alla våra kunder, både nu och i framtiden, säger Claes Lindholtz, kommunikationschef på SJ.

Att fortsatt driva på utvecklingen av klimatsmart resande har varit dominerande för SJ de senaste åren och under 2021 kommer ett av de största projekten sjösättas. Då sätts de uppgraderade X2000-tågen i trafik. Alla förstudier visade att det var betydligt mer hållbart – både ekonomiskt och miljömässigt - att totalrenovera de gamla X 2000-tågen än att köpa helt nya. Tågen testas nu för fullt och har redan vunnit det prestigefyllda designpriset Red dot Award för sin nya inredning.
– Arbetet med att minska våra klimatavtryck genomsyrar hela SJ och vi vågar vara tydliga i vår kommunikation då vi visar på tågets överlägsna klimatfördelar. Det märks också i samhällsdebatten att järnvägen är en bransch det pratas allt mer om. Det pågår nu en stor samhällsförändring mot att minska utsläppen och SJ och hela järnvägen är en oerhört viktig del av lösningen för att Sverige ska nå sina klimatmål, säger Claes Lindholtz.