Nya järnvägsterminalen i Ålborgs hamn är färdig

Ett 430 meter långt järnvägsspår utgör en del av den nya järnvägsterminalen vid Ålborgs hamn. Foto: Port of Aalborg

Ålborgs hamn i Danmark har avslutat den andra och sista byggfasen av den nya järnvägsterminalen vid Østhavnen, och nu kommer de första vagnarna att lossas och lastas på det nya området. 

För mindre än ett år sedan startade Ålborgs hamn bygget av ett helt nytt järnvägsområde på totalt 43 000 kvadratmeter, i augusti var den första delen klar och nu är anläggningen helt klar för godståg. 

- Efterfrågan på godstransport med järnväg växte snabbt de senaste åren och de nordjylländska företagen ser verkligen järnvägen som ett alternativ till vägtransporter. Bara under 2020 ökade antalet vagnar med så mycket som 54 procent, och därför är vi naturligtvis riktigt glada över att vi nu har ökat vår kapacitet i området avsevärt, så vi kan fortsätta att stödja den positiva utvecklingen, säger Rasmus Munk Kolind , kommersiell chef vid Ålborgs hamn. 

Det nya järnvägsområdet, som ligger på den sydöstra delen av Østhavnen, består delvis av ett 9100 kvadratmeter stort terminalområde med ett 430 meter långt spår och delvis av ett täckt område på 12 500 kvadratmeter. Dessutom ett område på ytterligare 21 200 kvadratmeter, där företagen kan etablera sig. 

- Tillsammans med den växande efterfrågan av godstransporter på järnväg lockar vi alltmer nya företag till vår affärspark. Med det nya terminalområdet har vi nu ännu bättre möjligheter att erbjuda skräddarsydda lösningar till både nya och befintliga företag i hamnen, oavsett om det handlar om att etablera eller hyra områden på en plats där de har direkt tillgång till 4000 europeiska järnvägsnav, säger Rasmus Munk Kolind. 

Redan nu har avfallshanteringsföretaget Geminor etablerat sig i det nya området där företaget bland annat har byggt en stor tälthall. 

 

...