"Oroväckande fenomen på finländska tågspår"

Järnvägen som vandringsled, ingen bra ide, Foto: Creative Commons Lic: Martinbird

Den finländska polisen, tågoperatören VR och landets Trafikledsverk har noterat ett oroväckande fenomen: barn och unga som runtom i Finland rör sig på tågspåren, berättar Helsingforstidningen Huvudstadsbladet.

Nu ryter VR och polisen till om unga som rör sig på tågspåren.

Detta beteende har ökat under hösten. Myndigheterna varnar för farorna med att röra sig vid tågspåren. 

Detta beteende verkar dock inte vara enbart ett finländskt problem. Nyligen dödades två ungdomar av strömslag i Tyskland. Ungdomarna, som hade klättrat upp på en tankvagn vid Itzehoes tågstation (distriktet Steinburg), dödades omedelbart när de kom i kontakt med elektrisk spänning. En tredje tonåring skadades lätt med brännskador i handen, enligt den tyska federala polisen.

- Tågbanornas elektriska spänning är hundra gånger högre än i ett eluttag hemma och man kan få en elektrisk stöt fast man inte ens rör tågspåret. Att röra sig på eller vandalisera tågspåren orsakar livsfarliga situationer och kan också leda till skadestånd på hundratusentals euro", skriver den finska polisen, VR och trafikledsverket i ett pressmeddelande.

För att få bukt med problemet har myndigheterna i Finland skapat en kampanj som går under namnet #jätärautarauhaan (ung. lämna spåret i fred) på sociala medier. Som ett led i kampanjen skickar myndigheterna ett infopaket till skolor om säkerhet kring järnvägar.