Premiär för SJs nattåg mellan Göteborg/Stockholm och Umeå

Nattågstrafiken är SJs största satsning i den nya tidtabellen. Foto: SJ

Nu blir det premiär för SJs nya nattåg Stockholm-Umeå och Göteborg-Umeå. I Sundsvall sker omväxling med SJs nattåg från och till Duved. SJ trafikerar linjen med egna sov- och ligg-, sitt- och restaurangvagnar. Sovplatser erbjuds som både 2 och 1 klass, de senare med egen dusch och toalett i kupén.

– Vi ser en tydlig trend att många väljer att boka en egen kupé, för sig själv eller sina närmaste. Numera kan man boka egen kupé även i 2 klass sovvagnar. Utvecklingen mot ”eget boende” startade redan innan pandemin och har förstärkts under den, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Resandet i nattågen har under senare år ökat. Till viss del kan det bero på att nattågstrafiken mer ses som ett tidigt morgontåg där resenären kommer fram utvilad efter en god natt sömn. Med den nya tidtabellen för nattågen blir det enklare att resa till och från orterna mellan Sundsvall och Umeå. Det gäller Härnösand, Kramfors, Örnsköldsvik, Nordmaling och Ådalen med byte i Kramfors, som får bättre anpassade ankomst- och avgångstider.

För första gången på många år får Sundsvall nattåg söderut. Tågen avgår från Sundsvall runt midnatt och blir sista ort där nya resenärer kan gå ombord för resa söderut i ligg- och sovvagnarna.

– Den nya nattågstrafiken är SJs största satsning i den nya tidtabellen. Nattåg ses mer och mer som ett smidigt och effektivt resande eftersom mycket av restiden sovs bort och resenären anländer i tid och utvilad till sitt möte eller för en heldag i skidbacken. Under pandemin har vi sett ett minskat resande med tåg, dock är minskningen inte lika stor i nattågen som i dagtågen. säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.