Atens spårvagnar färdas åter till centrala Aten

Alstom har tecknat ett kontrakt värt över 50 miljoner euro med Attiko Metro, stadens transportmyndighet i Aten, Grekland, för leverans av 25 Citadis X05-spårvagnar. Spårvagnarna kommer att trafikera inom Atens befintliga linjenät för spårvagnar samt på eventuella planerade sträckor. Leveranser förväntas ske under åren 2020/2021.

Efter mer än två års stängning av säkerhetsskäl har Atens spårvagnar börjat köra igen till Syntagma-torget i stadens centrum. I oktober 2018 stängdes linjen Kasomouli - Syntagma eftersom man fruktade att viadukten över floden Illisos skulle kunna störta samman.

Efter ett och ett halvt års uppehåll installerades vibrationssensorer, vilket gjorde det möjligt att återuppta driften. Mätningarna fortsätter dock fortfarande. På grund av byggandet av en gågata kan det bli nödvändigt att besluta om ytterligare begränsningar. För vissa invånare var situationen ett välkommet tillfälle att försöka förbjuda spårvagnen från staden, men detta har inte lyckats.

Även avsnittet på Faliros kust, som har varit stängt i "initialt 45 dagar" på grund av byggnadsarbeten sedan våren 2020, kommer snart att återaktiveras. Då kan trafiken till hamnstaden Pireus också återupptas.

På grund av dessa åtgärder och förseningar pågick det en häftig konflikt mellan den nuvarande konservativa regeringen och medlemmar i den tidigare regeringen, senast ledd av vänsteralliansen Syriza som en minoritetsregering. Många av dessa problem baseras dock på ännu tidigare händelser, som i sin tur orsakades av det konservativa partiet i regeringsställning.