Tyska delstaten Hessen inleder elektrifiering av 600 kilometer järnväg

För närvarande är var tredje kilometer av de nästan 2600 kilometer järnväg i Hessen utan luftledningar. De flesta av rutterna ägs av Deutsche Bahn. Bilden visar elektrifiering längs en tysk järnvägssträcka. Foto: DB AG

Enligt nuvarande planer kommer cirka 600 kilometer järnvägsspår att elektrifieras i delstaten Hessen under kommande år. Ansökningar har redan lämnats in för fyra av de mer än 20 bansträckorna, som ekonomi- och transportminister Tarek Al-Wazir nyligen rapporterade om.

- Detta leder oss ett steg närmare vårt mål, en miljö- och klimatvänlig rörlighet, sade ministern.

Var tredje kilometer järnväg i Hessen utan luftledningar

Den federala regeringen har meddelat att den kommer att investera mer pengar i elektrifiering i framtiden. De två godslinjerna från staden Limburg till Rheinland-Pfalz-gränsen vid Wilsenroth och från Heimboldshausen till delstaten Thüringen har redan registrerats hos den federala regeringen.

Sträckan Friedrichsdorf-Usingen ska elektrifieras i slutet av 2023

Elektrifieringen och utbyggnaden av de lokala transportvägarna från Friedrichsdorf till Brandoberndorf (Taunusbahn) och från Bad Vilbel till Glauburg-Stockheim (Niddertalbahn) är inte bara registrerade utan de befinner sig redan i olika planeringsstadier.

Planeringsavtalet kommer snart att undertecknas för Niddertalbahn och förfarandet för planeringsgodkännande är nära för Taunusbahn. Avsnittet Friedrichsdorf-Usingen bör vara klart i slutet av 2023.

På den 75 kilometer långa Taunus-linjen, som också inkluderar rutterna från Frankfurt-Höchst till Königstein, från Frankfurt-Höchst till Bad Soden och från Friedrichsdorf till Friedberg, kommer tåg med bränslecellsdrift avsluta dieselåldern.

Ytterligare planering

Kommunerna i Hessen och delstatens lokala transportorganisationer beslutar vilka andra rutter som ska elektrifieras eller användas med fordon med alternativ körteknik, som en del av deras nuvarande lokala transportplaner. Diskussionen inkluderar linjen Volkmarsen-Obervellmar och Dreieichbahn i södra Rhen-Main-området.

- Tyska staten kommer att följa dessa projekt med implementering av relevanta federala program och stödja dem efter bästa möjliga förmåga, när detta är nödvändigt, inklusive ekonomiskt, säger transportminister Al-Wazir, som anser att framtidens rörlighet kräver en hållbar och modern järnvägsinfrastruktur.