Allt färre reser med Skånetrafiken

Resandet med kollektivtrafik i Skåne har närapå halverats. Foto: Skånetrafiken

Antalet skåningar som reser kollektivt ligger nästan på hälften av hur många som reste samma tid förra året. Fuskåkandet stiger och kontrollverksamheten har därför intensifierats. Intäkterna ligger 996 miljoner lägre än budget och det samlade resultatet är efter oktober är 597 miljoner lägre än budget. Det framgår i Skånetrafikens månadsrapport för oktober 2020.

I vecka 46 var det 17 procent färre som reste med både buss och med Pågatågen och 28 procent färre reste med Öresundstågen än i vecka 43 innan de nya restriktionerna. Resandet på buss är 49 procent lägre, på Pågatågen 42 procent lägre och på Öresundståg 61 procent lägre än vecka 46 2019.

– Det är naturligtvis jätteviktigt att alla följer de nya rekommendationerna och vi uppmanar fortsatt till att bara resa när du behöver det och att undvika rusningstid. Men det är ytterst allvarligt att vi förlorar så stora summor pengar varje dag som vi gör i nuläget. Vi gör allt vi kan för att det ska vara tryggt att resa med oss för de som behöver. Och vi är redo att välkomna alla våra resenärer tillbaka till Skånetrafiken när pandemin klingar av, säger Ulf Welin, tillförordnad trafikdirektör på Skånetrafiken.

De senaste månaderna har det varit en tydlig ökning bland dem som reser utan giltigt färdbevis. Nu har Skånetrafiken full fokus på att bryta utvecklingen. Skånetrafiken har varje dag kontrollanter ute i trafiken – både i uniform och civila. Störst antal resenärer utan biljett har hittats på stadsbussarna i de större städerna. Förra veckan konstaterades vid visa kontroller visar att fusket uppgår till 10 procent. I jämförelse är det normalt 2 procent av våra kontrollerade resenärer som inte har en giltig biljett..