Nya Tunnelbanan prisas i Sweden Green Building Awards

Stationerna Barkarbystaden och Barkarby kommer bli viktiga knutpunkter för kollektivtrafikresenärer. Visionsbild: White arkitekter

I årets Sweden Green Building Awards utsågs Tunnelbanans blå linje till Barkarby till vinnare i kategorin Årets hållbara infrastruktur, Utbyggnaden av tunnelbanans blå linje till Barkarby tilldelades priset för Årets hållbara infrastruktur. På uppdrag av Region Stockholms förvaltning för utbyggnad av tunnelbanan har White Arkitekter utformat och samordnat två nya stationer på linjen i samarbete med Ramboll, Tyréns och konstnärer. Projektet visar på ett hållbarhetsarbete som är förankrat i alla tre hållbarhetsdimensionerna; miljömässigt, socialt och ekonomiskt, enligt juryns motivering.

– Det är otroligt roligt att få vara med och utforma framtidens kollektivtrafik. Stockholm måste klara av att växa samtidigt som den klarar hållbarhetsmålen och blir mer tillgänglig för fler människor, och här är kollektivtrafiken är en enormt viktig pusselbit för att få det att fungera. Det är därför fantastiskt att projektet uppmärksammas på det här sättet, säger Stefan Forsberg, ansvarig arkitekt i projektet på White Arkitekter.

De två stationerna Barkarbystaden och Barkarby kommer bli viktiga knutpunkter för kollektivtrafikresenärer när de planeras öppna 2026. Båda stationerna har gestaltats arkitektoniskt i nära samarbete med konstnärer som står för den konstnärliga utformningen, för att skapa en tydlig helhet. Gestaltningen av stationen Barkarbystaden har hämtat sin inspiration från platsens långa historia som flygfält.