Portugal: Anbudsprocess inledd för elektrifiering av Algarve-linjen

Portugisiska Alfa Pendular färdas i närheten av Faro i Algarve. Foto: Flickr. Kredit: Nuno Morão

Ett offentligt anbud för elektrifiering av Linha do Algarve, som är ett 56 kilometer långt banavsnitt mellan städerna Faro och Vila Real de Santo António, publicerades nyligen i den officiella tidningen Diário da República (nr 12407/2020).

Anbudet om elektrifiering med 25 kV / 50Hz har ett beräknat basvärde på 23 miljoner euro.

Kontraktet, som nu är i anbudsfasen, har en planerad genomförandetid på 23 månader. Elektrifieringen förväntas bli färdigt i slutet av 2023. EU-finansiering av sträckan uppgår till cirka 85 procent.

Elektrifieringsprojektet på Algarve-linjen, som utvecklats av Infraestruturas de Portugal, är en del av den nationella planen "Ferrovia 2020" , som går ut på att modernisera det portugisiska järnvägsnätet.

Utöver det ovan nämnda avsnittet omfattar elektrifieringsprojektet även banavsnittet Tunes - Lagos, som snart kommer att starta och är värt 23 miljoner euro, så att det handlar därmed om en total investering på 64,8 miljoner euro. Den mellersta delen av Tenes - Faro är redan elektrifierad.

Denna investering i Algarve-linjen medfinansieras av Europeiska unionen under partnerskapsavtalet "Portugal 2020" med stöd av "Compete 2020" och omfattar även utveckling av studier och projekt, byggandet av en transformatorstation för elektrisk dragkraft i Olhão, expansionen av den elektriska dragstationen i Tunes, genomförandet av två byggkontrakt för sektionerna Faro - Vila Real de Santo António och Tunes - Lagos, samt ett kontrakt relaterat till järnvägens telekommunikationssystem.