SJ utökar storstadstrafiken

SJ förstärker linjerna Stockholm-Malmö och Stockholm-Göteborg. Foto: SJ

SJ förstärker utbudet på helgerna på linjerna Stockholm-Malmö och Stockholm-Göteborg. Det innebär en ökning av helgtrafiken med 15 procent, vilket motsvarar drygt 5000 nya bokningsbara platser varje helg från och med 9 november. Detta för att möta en ökad efterfrågan bland fritidsresenärer.

Fritidsresandet har ökat successivt månad för månad efter att reserestriktionerna hävdes i juni, medan ökningstakten för affärsresandet har varit betydligt mindre. Detta innebär ändrade resmönster och en ökad efterfrågan på snabbtågen på storstadslinjerna fredag och söndag, medan det på avgångar på måndag till torsdag oftast är betydligt färre resenärer och fler lediga platser på tågen.

Efterfrågan är däremot högre än utbudet på attraktiva avgångar bland annat till följd av att SJ spärrar platser på snabbtågen för att undvika trängsel.

– Många fritidsresenärer vill åka på fredagar och söndagar, vilket gör att de bokningsbara platserna på snabbtågen går åt snabbt. Vi fortsätter också att ha ett antal platser spärrade på tågen för att skapa möjlighet att sitta med ledigt säte bredvid. Genom att förstärka utbudet kan vi ge fler möjlighet att resa, säger SJs presschef Tobbe Lundell.

SJ sätter in fler avgångar samt kör med dubbla tågsätt på vissa avgångar i helgtrafiken, vilket sammanlagt innebär totalt 22 extra tåg i helgtrafiken på linjerna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö från och med 9 november jämfört med oktober månads utbud.