Inlandsbanan tillsätter nya vd:ar

Inlandsbanan får ny ledning. Bild: Inlandsbanan

Nu är det klart med två vd:ar till Inlandsbanans dotterbolag Inlandståg AB samt Destination Inlandsbanan. Maria Cederberg och Björn Nilsson tillträder de nya tjänsterna den 16 september.

Maria Cederberg har utsetts till ny vd för Inlandståg. Hon kommer närmast från ett jobb som chef inom Inlandståg. Maria har lång erfarenhet från tågbranschen och hon har bland annat varit affärschef på Tågkompaniet, Sverigechef för SJ:s manuella säljkanaler och vd för Destination Vemdalen.

– Jag är otroligt stolt över att få förtroendet att leda Inlandståg, säger Maria Cederberg. Tillsammans med fantastiska medarbetare, ägare och styrelse kommer vi fortsätta att skapa tillväxt inom både person- och godstrafik. Vi ska utveckla vår egen verkstadsverksamhet för att erbjuda branschen kapacitet regionalt. Att dessutom få äran att arbeta inom en bransch som påverkar både människa och miljön positivt gör mig extra ödmjuk inför uppdraget.

Ny vd för Destination Inlandsbanan blir Björn Nilsson. Björn har haft tidigare roller inom affärsutveckling, försäljning och ledning inom betalindustrin, bank och revisionsvärlden. Han har bland annat arbetat med affärsutveckling på Grant Thornton i Sverige och London samt varit vd på FastTrack.

– Min ambition är att Destination Inlandsbanan ska ha en tät och nära dialog med det lokala näringslivet i inlandet och inte minst marknaden. Jag ser fram emot att tillsammans med alla inom Inlandsbanan, det lokala näringslivet i respektive kommun och samarbetspartners skapa ett ännu mer levande inland och att få fler människor att ta del av och leva och verka i vår fantastiska miljö, säger Björn Nilsson.

Det var i våras som Inlandsbanans koncernstyrelse påbörjade en rekrytering av vd till respektive dotterbolag.

– Vi stärker upp organisationen för att klara de utmaningar vi står inför. Nu kan vi fokusera än mer på en utveckling av Inlandsbanan och få till stånd den upprustning som är så nödvändig för tillväxten i inlandet och till nytta för hela Sverige. Tillsättningen av vd-tjänster för dotterbolagen säkerställer även oberoende mellan företagen vilket är i linje med kommande järnvägslagstiftning för avreglerad järnväg i Europa. Vi är otroligt glada över förstärkningen av två nya vd med gedigen erfarenhet från såväl järnvägsbranschen som försäljning och affärsutveckling, säger Katarina Nyberg Finn, Styrelseordförande i Inlandsbanan.