Israel bygger järnvägstunnel under Jerusalems gamla stad

Ingången till Jerusalems nya centralstation Navon. Foto. Wikimedia, kredit: Shinaimm

Israel har beslutat att bygga en järnväg under Jerusalems gamla stad, med en station och ingång till Västra muren. 

Västra muren i Jerusalems gamla stad anses vara en av de heligaste platserna i judendomen. Nu vill Israel bygga en järnvägsstation under området

Östra Jerusalem och Gamla stan ockuperades av Israel 1967, för protester från ett enat världssamhälle.

Gamla stan har en av de heligaste platserna för muslimerna, Haram al-Sharif, som judarna kallar tempelberget. Uppe på kullen finns al-Aqsa-moskén, medan judarna ber vid västmuren nedan, även känd som "klagomuren."

Hela området finns på UNESCO:s världsarvslista och Jordanien, som enligt Osloavtalet övervakar Haram al-Sharif, fördömer Israels järnvägsplan.

- Detta är en klar överträdelse av internationell rätt, sade en talesman för det jordanska utrikesministeriet till BBC .

Enligt det israeliska transportdepartementet kommer en 3 kilometer lång tunnel att byggas under Gamla stan som en förlängning av den nuvarande järnvägen från Tel Aviv till Västra Jerusalem.

Den israeliska transportministern Bezalel Smotrich kallar beslutet "historiskt" och en del av främjandet av den sionistiska och judiska saken. Tidigare beslutade Israel också att bygga en gondollinje från västra Jerusalem till västmuren i Gamla stan.