Stadler levererar nya spårvagnar till Jena

Schweiziska tillverkaren av järnvägsfordon Stadler kommer att leverera 24 spårvagnar till tyska staden Jena. Foto: Stadler

Tillverkaren av rullande materiel Stadler har tilldelats en order av Jenaer Nahverkehr GmbH för leverans av 24 stycken spårvagnar av typ Tramlink med ytterligare option för upp till 19 extra fordon.

När de nya fordonen tas i drift finns det också ett ramavtal för underhåll och reservdelar för fordon över en period av 24 år med valfri förlängning med ytterligare 8 år.

Jenaer Nahverkehr trafikerar i tyska delstaten Thüringen i staden Jena i östra delen av landet. 

Spårvagnarna är utformade för att tillgodose staden Jenas och dess invånares behov. Leveransordern inkluderar spårvagnar i två olika fordonslängder. De 16 fordon, som är konstruerade i sju delar och med en fordonslängd på cirka 42 meter, erbjuder plats för 234 passagerare, varav 75 har sittplats.

Det finns fem utrymmen för rullstolsanvändare i de tre multifunktionella områdena. Åtta fordon är utformade som 5- delars spårvagnar och har en fordonslängd på 32 meter med plats för 174 passagerare, varav 46 sitter.

Den kortare versionen av Tramlink har två multifunktionella områden med totalt fyra rullstolsutrymmen. Spårvagnarna med  låga golv är utrustade med fem eller sex dörrar på varje sida. Fordonen har modern utrustning för kundinformation som syns från alla säten.

Den skräddarsydda designen förbättrar tillgängligheten för personer med nedsatt rörlighet och garanterar säkerhet och komfort för både passagerare och förare.

Den totala volymen för ordern, exklusive extra optioner, uppgår till cirka 92 miljoner euro. Cirka 23,4 miljoner euro av detta kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Ytterligare cirka 21 miljoner euro ska finansieras med statliga medel. De första spårvagnarna förväntas starta passagerartrafiken under 2023.