Tyska Jena inhandlar nya spårvagnar för 44,4 miljoner euro

Tre spårvagnar som hittills har använts i tyska universitetsstaden Jena. Foto: Wikimedia, kredit: indeedous

- Statsregeringen kommer att stödja staden Jena när det gäller upphandling av nya spårvagnar. Vi finansierar köpet av de planerade 24 nya spårvagnarna i Jena med totalt 44,4 miljoner euro, meddelade statssekreteraren för infrastruktur, Susanna Karavansky nyligen.

- Stödet för kommuner och transportföretag är ett primärt mål för delstaten Thüringens transportministerium. Vi vill stimulera klimatvänlig lokaltrafik och den kommunala transportomställningen. Sedan 2020 har vi för första gången på länge använt våra egna statliga medel i betydande omfattning, förklarade Karavansky.

Finansieringen av spårvagnarna har delats in i flera faser. Under fas 1 finansieras 12 spårvagnar med 23,4 miljoner euro från ERUF-medel inom ramen av den nuvarande finansieringsperioden 2014-2020 och genom statliga medel.

Ytterligare 12 spårvagnar kommer att finansieras helt med hjälp av statliga medel med 21 miljoner euro.

De ansvariga finansieringsmyndigheterna är Thüringer Aufbaubank (TAB) och Thüringer statskontor för byggnad och transport (TLBV).

Finansieringen av ytterligare 9 spårvagnsfordon under fas 3 inom ramen av nästa ERUF-finansieringsperiod 2021-2027 undersöks fortfarande.