Belgrad startar tunnelbaneprojekt för 6 miljarder euro

Belgrads centrala järnvägsstation blir navet för det nya tunnelbanenätet. Foto: Wikimedia, kredit: Orjen

- I dag bevittnar vi undertecknandet av ett kommersiellt kontrakt för en genomförbarhetsstudie inför bygget av ett tunnelbanenät i Belgrad. Projektet, som finansieras till en del av den franska regeringen, är den största infrastrukturinvesteringen som planeras i denna del av Europa.  De totala kostnaderna för tunnelbaneprojektet beräknas uppgå till 6 miljarder euro, sade den serbiska vice premiärministern och ministern för bygg, transport och infrastruktur, Zorana Mihajlovic, .

Tillsammans med vice borgmästaren i Belgrad Goran Vesić och den franska ambassadören i Serbien Jean-Louis Falconi deltog Zorana Mihajlovic i undertecknandet av kontraktet för utvecklingsdokumentation av tunnelbaneprojektet. Parterna är staden Belgrad, JKP "Beogradski metro "och företaget Egis.

Enligt Mihajlovic kommer genomförbarhetsstudien att vara klar efter ett och ett halvt års arbete och sedan kan byggandet av tunnelbanan starta. Linjenätet förväntas bli 60 kilometer långt och totalt 60 stationer kommer att byggas. 
 
Källa: LOK-report