På finländska passagerartåg kan man nu "köpa mer distans"

Man kan också köpa en tom plats i special-klass, i restaurangvagnens övre våning och i vagnen för sällskapsdjur, bara platsen är bredvid vederbörande själv. Foto: VR

Nu kan man boka en tom plats bredvid den egna sittplatsen när man köper en tågbiljett i Finland.  Tågoperatören VR lanserade nyligen möjligheten att boka en tom plats bredvid sittplatsen på tåget!

Det är alltså möjligt att köpa en tom plats i webbshopen vr.fi, hos VR:s kundservice tfn 0600 41 900 (1,99 €/besvarat samtal + lna) eller på serviceställena på stationerna. En tom plats är betydligt förmånligare än en normal tågbiljett: till exempel med sparbiljetten för vuxen mellan Helsingfors och Tammerfors (8,90 €) kostar det 3,20 € att boka en tom plats bredvid. Priset läggs till på biljettpriset.

Man hittar en tom plats på vr.fi genom att välja ”tom plats bredvid mig” som den andra passagerartypen utöver ens egen passagerartyp. Därmed kan man kontrollera på vagnkartan att den tomma platsen finns bredvid den egna platsen.

Den resande ska ta med både verifikationen för den tomma platsen och sin egen tågbiljett. Enbart verifikationen för den tomma platsen räcker inte som tågbiljett.

Man kan också köpa en tom plats i special-klass, i restaurangvagnens övre våning och i vagnen för sällskapsdjur, bara platsen är bredvid vederbörande.
-
Hittills har VR möjliggjort att avstånd hålls genom att rekommendera kunder att resa utanför rusningstid och genom att köra med förlängda tåg då behov funnits.

Förändringen i VR:s bokningssystem möjliggör nu att passagerare till ett förmånligare pris kan garantera sig om att sätet intill är tomt under hela tågresans gång.