Järnvägen i norra Grekland byggs ut

Tåget mellan Lárisa - Thessaloníki i norra Grekland stannar vid stationen i Néi Póri. Båda mellersta huvudspåren används inte, vilket framgår av de rostiga rälshuvudena. En passagerare som vet detta tar genvägen. Foto: Wikimedia, kredit: Falk2

Järnvägsnätet i norra Grekland är inte speciellt välutvecklat idag. Det finns en sträcka från Thessaloniki till Alexandroupoli med förbindelse mot Turkiet via Pithyo till Uzunköprü och via Ormenio till bulgariska Svilengrad. 

Rutten, som var en del av den tidigare förbindelsen mellan Thessaloniki och Konstantinopel, byggdes i slutet av 1800-talet.

Rutten betjänar alla större städer i regionen, med undantag av Kavala. Sträckan är dock av särskilt vikt idag på grund av gränsövergången till Bulgarien (Promachona/Kulata) i väster.

Förlängningen av en ny sträcka österut till Xanthi påbörjades för ett tag sedan, men fortfarande återstår ett 40 kilometer långt nytt banavsnitt att bygga till den viktiga hamnen i Kavala.

Den politiskt högst önskade tågförbindelsen till Kavala och vidare till Xanthi är emellertid fortfarande en öppen fråga.

Myndigheterna presenterade nyligen den första planen, vilket visar att den nya förbindelsen måste dirigeras runt Thessaloniki på grund av topografin och byggas sedan mer eller mindre parallellt med motorvägen till Kavala och eventuellt vidare till N. Karvali.

Denna variant är nu betydligt längre än hoppats och skulle omfatta även städerna Serres och Drama.

En het diskussion har inletts om utvidgningen av den befintliga linjen och en helt ny linje mellan städerna Drama - Kavala - N. Karvali. Därmed kommer det av allt att döma att ta en lång tid innan det fattas ett beslut om denna sträcka.