Nya X2000 prisas med utmärkelsen "Best of the best"

Under renoveringen av X2000 är det bara vagnarnas stålskelett som behållits. Foto: SJ

Nya X2000 tilldelas det högsta möjliga designpriset, Best of the best, i klassen för tåg och flygplan. Juryn skriver bland annat: ”Omsorgen om detaljerna och belysningen skapar en lugn atmosfär i vagnen. Designen lyckas skapa ett intryck av ett bekvämt inrett vardagsrum. Detta förstärks ytterligare av de nyutvecklade, ergonomiska sätena".

Under renoveringen av X2000 är det bara vagnarnas stålskelett som behållits. Allt annat är nytt.

– Jag tror att juryn tagit intryck av att vi har skapat en inbjudande och komfortabel inredning, samtidigt som vi har ett fokus på hållbarhet där vi med en totalrenovering får i princip ett nytt tåg med lång livslängd, säger Jakob Åhgren, Produktutvecklingsansvarig på SJ.

Den nya stolen är speciellt framtagen för X2000. Komforten är högre och utrymmet för benen har förbättrats, samtidigt som varje tågset fått 15 procent fler stolar för att kunna möta efterfrågan.

Varje detalj i inredningen har utformats för att vara så funktionell som möjlig, samtidigt som de designats för att skapa en trivsam upplevelse, till exempel de handblåsta taklamporna som ger ett behagligt allmänljus i vagnen och de nya brickborden som kan dras närmare resenären för att skapa en bättre arbetsställning. Färgskalan är sobert skandinaviskt och är ytterligare en del i inredningen som fått juryn att sammanfatta sina intryck med: ”Interiören framstår som mycket samtida för ett modernt snabbtåg.”

– När nya X2000 kommer ut på spåret är jag övertygad om att det kommer att bli ett av de mest bekväma tågen i Sverige, vare sig du vill arbeta, studera eller bara koppla av. Ett sådant här fint erkännandet gör att jag och många med mig verkligen ser fram emot trafikstarten, säger Jakob Åhgren på SJ.