Brittiska South Western Railway erhåller förstklassiga 701 Bombardier Aventra

En elektriskt driven multipelenhet av klass 701/5 testas här av South Western Railways vid Velim Railways testslinga. Foto: Wikimedia, Kredit: Superalbs

Brittiska tågoperatören South Western Railway (SWR) har tagit emot det första av 90 stycken tåg av klass 701 EMU:er från Bombardier för pendeltågstrafik till Londons station Waterloo.

Testningen inleds inom kort med tanke på det första tåget som förväntas kunna starta trafiken senare i år. Tågen levereras enligt ett kontrakt vars värde ligger på 895 miljoner pund. Kontraktet undertecknades av SWR:s ägare First Group och MTR den 2 juni 2017.  Ursprungligen var det meningen att tågen skulle inleda trafiken redan vid mitten av 2019.

Tågen som uppnår hastigheter runt 160 km/h är baserade på Bombardiers Aventra-plattform och kommer att kunna formas om till 60 stycken 10-vagnståg och till 30 stycken 5-vagnsenheter.

Varje 5-vagnståg kommer att ha 274 platser med plats för 361 stående passagerare, medan 10-vagnsenheterna har utrymme för 556 passagerare och plats för 746 stående passagerare.

Tågen har försetts med ett nytt designat kommunikationssystem, med miljövänliga toaletter, Wi-Fi, USB-sittplatser och de utnyttjar regenerativ bromsning.

Detta pendeltåg av klass för South Western Railway passerar genom Staines på väg från Derby till Eastleigh depå.