Testtåg nådde 275 km/h i Ceneris bastunnel

Testtåget lämnar tunneln. Foto: AlpTransit Gottard

Ett tyskt ICE-S-testtåg som hade lånats till företaget AlpTransit Gottard har nått 275 km/h i den nya 15,4 kilometer långa Ceneri-bastunneln som har byggts under de schweiziska Alperna.

Testserien inleddes i tunneln den 1 mars efter att AlpTransit hade tilldelats godkännande från det schweiziska federala transportkontoret den 17 februari. De första testkörningarna ägde rum med ETCS Level 2 tågskyddssystem. Testning av GSM-R digitalradio och tunnelradio började också genom användning av ett schweiziskt radiotestfordon från SBB.

Testningen avbröts emellertid i mitten av mars på grund av coronaviruspandemin. AlpTransit fick återuppta testerna den 20 april i strikt överensstämmelse med kraven från den statliga hälsomyndigheten (BAG).

Den 29 april började höjdprovningen med ICE-S höghastighetsmätningståg som hade leasats från Tyskland. Under dessa höghastighetskörningar ökades hastigheten gradvis och den första testkörningen med en maximal hastighet på 275 km/h ägde rum under natten den 30 april och 1 maj.