Vy driver nattågstrafiken mellan Stockholm och Narvik

Dag Lokrantz-Bernitz, Vd för Vy Tåg. Foto: Vy

Trafikverket har valt Vy som operatör för nattågstrafiken på övre Norrland. Avtalet omfattar nattågstrafik med två avgångar per dag mellan Stockholm och Narvik/Luleå, samt dagtrafiken mellan Luleå och Narvik.  Avtalet sträcker sig från december 2020 till december 2024, med möjlighet till två års förlängning.  

– Vi ser mycket fram mot att driva nattågstrafiken mellan Stockholm och Narvik och att i nära samarbete med kommuner, regioner, civilsamhället och turistnäringen utveckla den stora potential som finns i övre Norrland. Vi kan redan nu berätta om flera förbättringar för resenärerna, säger Dag Lokrantz-Bernitz, Vd för Vy Tåg i samband med att han undertecknade avtalet med Trafikverket. 

Redan innan trafikstart lanseras en ny portal på webben och en app, där utbud för kollektivtrafik för både tåg och buss samlas. Vy introducerar också Plus Natt, där resande i sittvagn på natten uppgraderar till en mer komfortabel reseupplevelse. En annan nyhet är Sleep’n Sit som ger resenärer i sovkupé möjligheten att även boka en sittplats, vilket gör en lång resa mer bekväm.

– Dessutom kommer vi att se över både utbud och kvalitet på maten ombord vilket ju är en viktig del av resan, säger Dag Lokrantz-Bernitz.
 
Vy satsar på att skapa nya turistpaket för de skandinaviska och internationella marknaderna. I samarbete med lokala och regionala turismaktörer längs banan arbetar Vy med att definiera resplaner och aktiviteter. För den utländska marknaden planeras bland annat en rundresa i Sverige och Norge med tåg, buss och båt.

Vy Tåg kör idag tåg i Sverige från Kiruna i norr till Hässleholm i söder med uppdrag för Norrtåg, X-trafik, Krösatågen och Värmlandstrafiken.

– Vår strategi är att fortsätta att utveckla tågresandet i Sverige bland annat genom att utveckla tjänster som tar resenärer från dörr till dörr på ett enkelt och miljöanpassat sätt, säger Dag Lokrantz-Bernitz.