Ny spårväg förbinder Dohas tunnelbanelinjer

Msheirebs förarlösa spårvagnar kör runt en sluten krets längs en 2,12 kilometer lång sträcka i Dohas stadskärna. Ombord finns 33 platser med CCTV och WiFi. Linjen har 9 hållplatser. Foto: iloveqatar

Msheireb Properties öppnade nyligen en 2 kilometer lång förarlös spårvagnslinje i stadsdelen Mshreireb i centrala Doha.  Den nya linjen använder LPG- hybridbatterier som har utvecklats av amerikanska TIG/m.

Att röra sig i Dohas centrum har blivit betydligt lättare sedan Msheireb Properties lanserade denna nya spårvagnslinje. Den förbättrade framförallt förbindelserna mellan viktiga platser och skapade en länk till Dohas tre tunnelbanelinjer vid centrala tunnelbanestationen Msheireb.

Trafiken på linjen, som har nio stationer, bedrivs med en flotta bestående av tre hybrid-batteri-LPG-fordon som avverkar den 2 kilometer långa ringlinjen på 18 minuter och som kör med sex minuters turtäthet.

Fordonen, som har kapacitet för 100 passagerare, är konstruerade och byggda av företaget TIG/m och har förmågan att arbeta i 20 timmar innan de kräver laddning. Därmed behövs det inga kostnadsintensiva overheadsledningar eller markbaserad elektrifiering längs vägen.

Källa:IRJ