Nya samtal mellan Alstom och Bombardier

Höghastighetskontrast. SNCF-TGV och Deutsche Bahns ICE-3M vid Paris Gare de l'Est, Foto: Wikipedia: kredit: Hugh Llewelyn.

Den franska tågtillverkaren Alstoms aktier ökade och nådde sitt högsta resultat på nästan två år, efter en rapport om att kanadensiska Bombardier planerar att kombinera företagets järnvägsverksamhet med sin franska rival.

Bloomberg meddelade att företagen hade hållit preliminära samtal om ett järnvägsavtal under de senaste månaderna, med hänvisning till vanligen tillförlitliga källor.

Bloomberg tillade att enbart ett rent järnvägsavtal kunde tänkas vara ett alternativ för Bombardier, som gick nyligen ut med en vinstvarning för 2019, och har tidigare flaggat för att koncernen ser över företagsportföljen och att det kan bli aktuellt att lägga ned verksamhet med dålig lönsamhet.

Den kanadensiska tåg- och flygplanstillverkaren Bombardier, med 1 800 anställda i Sverige, ser över möjligheten att göra en strukturaffär med Alstom, den franska konkurrenten inom tågverksamheten, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg vidare. Även Bombardiers aktie steg efter rapporten om samarbete.

Varken Alstom eller Bombardier vill kommentera uppgifterna. Inte heller Alstoms storägare Bouygues ville lämna någon kommentar.

I fjol stoppade EU ett planerat samgående mellan Alstom och den tyska industrijätten Siemens tågverksamhet, då affären bedömdes slå mot konkurrensen i sektorn.