EIB stöder finansiellt förnyelsen av Neapels pendeltågsflotta

En äldre Metrostar-enhet från Ferrovia Circumvesuviana färdas mot Porta Nolana vid tunnelbanestationen Piazza Garibaldi (Napoli Centrale). Foto: Wikipedia, kredit: Falk2

Europeiska investeringsbanken (EIB) kommer att bevilja 68 miljoner euro till Volturno Autonomous Body (EAV) för att stödja köpet av 40 nya pendeltåg, som kommer att trafikera längs Circumvesuviana-linjenätet i Neapel och dess omgivning.

Beställningen är värd mer än 220 miljoner euro. De nya tågen ska ersätta den åldrande flottan som idag trafikerar på sex linjer. EAV var tidigare engagerat i produktion av vattenkraft men har sedan dess blivit aktivt inom kollektivtrafiken i regionen Campania.

Regionen Campania. som har en av Europas högsta befolkningstäthet, med cirka 2,5 miljoner invånare i 47 kommuner, och som brottas med massiva utsläpp och tunga transporter. Linjen Neapel - Sorrento går genom det mest överbelastade i området.

Längs sträckan befordras stora mängder passagerare som reser till platser som Pompeji. Stödet till moderniseringen av Circumvesuviana-flottan beviljas efter en period under vilken järnvägsoperatören EAV omstrukturerade sig själv och verkade för att förbättra sin ekonomiska situation, inklusive skuldsanering under statlig kontroll, genom att betala av 700 miljoner euro i skulder.

Företaget uppnådde en vinst på 90 miljoner euro mellan 2016 och 2018, efter att ha registrerat en förlust på 330 miljoner euro mellan 2012 och 2015. Mellan 2016 och 2018 ökade EAV sitt kapital från 10 miljoner euro till 152 miljoner euro.

- I dag är EAV ett friskt företag som investerar och anställer, säger EAV:s president, Umberto di Gregorio. - Finansieringen från EIB är ett bevis på detta arbete, underströk di Gregorio.