Italien: Statliga subventioner ska rädda tågoperatören Italo NTV

Ett av tågoperatören Italos fjärrtåg anländer till Roms centralstation. Foto: Creative Commons Lic. kredit: Rob Dammers

Efter en nedstängningsserie i tre steg som utfärdades av italienska regeringen den 3/4 november 2020 har den privata fjärrtågsoperatören Italo NTV nu minskat också sitt serviceerbjudande avsevärt.

Baserat på dekretet (Dpcm) från den 3/4 november. För att bekämpa ökningen av koronavirusinfektioner infördes omfattande begränsningar av lokal och fjärrgående kollektivtrafik. Detta har fått Italo att bara tillåta ett par tåg dagligen mellan Neapel, Rom och Venedig och tre par tåg mellan Milano, Rom och Neapel. För närvarande färdas endast ett enda tåg per dag till Turin.

Italo tillkännagav att den omedelbara minskningen av tågtrafik var nödvändig, eftersom efterfrågan hade gått ner med över 90 procent. Sedan dess har resor till och från de särskilt drabbade regionerna Piemonte, Lombardiet och Kalabrien varit föremål för stora begränsningar eller har helt förbjudits.

Italos president och grundare Luca Cordero di Montezemolo meddelade redan i oktober att Italo skulle behöva avbryta verksamheten om man inte fick ekonomiskt stöd som Trenitalia. Därefter försäkrade Italiens Ministerieum för infrastruktur och transport att Italo skulle tilldelas nödvändigt ekonomiskt stöd.