Alstom levererar nya pendeltåg till Catania

Alstoms nya pendeltåg Pop. Foto: Alstom

Alstom har levererat de första fem pendeltågsätt av typ Pop med fyra vagnar till Catania, Sicilien. Kontraktet avser totalt 43 nya tågsätt. Målsättningen är att förnya öns åldrande tågflotta.

Den 8 januari genomfördes en ceremoni för att markera leveransen av det femte tåget. I ceremonin deltog Nello Musumeci, ordförande för den sicilianska regionen, Marco Falcone, rådgivare för transport i Sicilien, Orazio Iacono, VD för tågoperatören Trenitalia och Sabrina De Filippis, regionaldirektör i Trenitalia.

Pop-leveransen är en del av ett tioårigt servicekontrakt som undertecknades i maj 2018 av den sicilianska regionen och Trenitalia. Kontraktets värde uppgår till drygt 426 miljoner euro.

Av summan används cirka 325 miljoner euro för att köpa nya tåg och för att förbättra regionala och storstadstjänster på ön. Detta kommer att göra det möjligt att gradvis sänka flottornas genomsnittsålder från 24,5 år 2017 till 7,6 år 2021.

Det nya Pop EMU-tåget forsla 530 passagerare, inklusive 300 sittande, och är utrustat med åtta cykelställ. Passagerarinformationssystemet är integrerat med Trenitalias markbaserade infrastruktur och erbjuder ljudvideoinformation och underhållningstjänst via LCD-skärmar som är synliga i tågets alla utrymmen. Tågen har också Wi-Fi, 32 digitala CCTV-kameror och ett realtidsräknarsystem för passagerare.

De nya tågen är 95 procent återvinningsbara och förbrukar 30 procent mindre energi än tidigare pendeltågen av typ Jazz.