Darmstadts HEAG mobilo beställer ny generations Stadler-spårvagn

De 43 meter långa låggolvfordonen med fem vagnar, har plats för 284 passagerare, inklusive för 103 sittande personer. Foto: ZVG

Tyska staden Darmstadts spårvagnsoperatör HEAG mobilo har tilldelat Stadler ett kontrakt på 62 miljoner euro för leverans av 14 stycken spårvagnar ur ST15-serien, med en option för 30 ytterligare fordon.

Detta är den första beställningen av Stadlers ny generations spårvagnar.

Den nya spårvagnsflottan kommer att trafikera inom hela HEAGs linjenät och kommer att ersätta de befintliga 10 fordonen av typ ur ST12-serien med höga golv, som blir 30 år gamla när den nya flottan levereras i mitten av 2022 respektive i oktober 2024.

Rullstolsutrymmen är placerade på samma plats som i tidigare modeller, vilket gör dem lättare att hitta. Stora panoramafönster ger en förbättrad utsikt från fordonen, som är utrustade med moderna och miljövänliga CO2-luftkonditioneringssystem.

Fordonen är utrustade med ett förarstödssystem med erkännande av trafikskyltar, vilket ökar säkerheten, medan Stadler säger att fordonets nya och innovativa underredesteknik kommer att hjälpa till att optimera installationsutrymmet och öka passagerarkomforten samtidigt som fordonen blir effektivare och lättare att underhålla.

- Upphandlingen av de 14 nya ST15-tågen är den största investeringen i HEAG-mobilos historia, säger Michael Dirmeier, VD för HEAG mobilo.