ÖBB introducerar nya vagnar med sovkapslar

Nyckelfunktionen i de nya sovvagnarna är boende i kapslar som kallas MiniSuites istället för vanliga sovvagnskupéer. Foto: ÖBB

Österrikiska statliga tågoperatören ÖBB avser att införa nästa generations sovvagnar. I stället för konventionella sovvagnskupéer med ”hyllor som sängar” vill man införa speciella kapslar för mer privat boende för passagerare. De nya vagnarna kommer att användas från och med 2022.

ÖBB kommer att använda kapselvagnarna för sina Nightjet-tåg. De utvecklades efter en omfattande dialog med passagerarna. För tre år sedan demonstrerade företaget en prototyp av kapselvagnar vid Wiens centralstation. Förra veckan avslöjade tågoperatören den slutliga digitala designen av dessa nya vagnar. År 2022 kommer passagerarna att kunna använda de innovativa vagnarna som tillverkas av Siemens Mobility. De kommer att vara en del av 13 tågsätt med sju vagnar i ett Nightjet-tåg.

Varje kapsel har skjutdörrar för att erbjuda en hög grad av integritet. Den är också utrustad med en bildskärm, läslampa, laddningsfaciliteter och en ficka för att förvara personliga tillhörigheter i syfte att ge en bekväm resa.

Det finns fyra kapslar i varje fack på två våningar och varje våning har ett hopfällbart bord. Kapslarna på samma golv kan kopplas ihop. Varje fack har ett speciellt område där man kan förvara ytterkläder och bagage. Förutom fyra-bäddfacken har ÖBB även tvåbäddskapslar. De kommer att ge högre service för passagerarna.