Brightline bygger järnvägsstation i Port Miami

Brightline meddelade att den nya Virgin Trains Port-Miami-stationen är den enda järnvägsstationen i USA som förbinder en internationell flygplats med en stor kryssningshamn. Foto: Brightline

Miami-Dades distriktskommitté har godkänt järnvägsoperatören Brightlines ansökan om att få bygga en tågstation i Port Miami, med start i slutet av 2020. Inom kort kommer Brightlines att heta Virgin Trains USA.

Stationen kommer så småningom att få en direkt förbindelse till hamnens kryssningsterminaler och Brightlines tågservice till Orlandos internationella flygplats.  

Brightline bedriver den enda privatfinansierade intercity-passagerartjänsten i USA. Linjen trafikeras för närvarande mellan Miami, Fort Lauderdale och West Palm Beach i södra Florida. Just nu byggs emellertid en förlängning norrut till Orlando, som förväntas öppna 2022 och så småningom till Tampa i västra Florida.

Bygget av en ytterligare station i Aventura (mellan Miami och Fort Lauderdale) har också godkänts och Virgin Trains USA arbetar med Boca Raton, som ligger mellan Fort Lauderdale och West Palm Beach, för att anlägga ytterligare en järnvägsstation i staden år 2020.

Förra året betjänade ”världens kryssningshuvudstad”, som Port Miami kallas i folkmun, mer än 5,5 miljoner kryssningspassagerare. Port Miami har för närvarande 22 kryssningsfartyg, med Virgin Voyager som börjar erbjuda service år 2020.

- Detta privata-offentliga partnerskap (PPP) skapar en utmärkt möjlighet när det gäller att förbättra Port Miamis kommunikationer för trafikanter som kommer från centrala Florida och även för Miami-Dade-distriktets invånare så att de i sin tur kan nå Orlando-området på ett snabbt och angenämt sätt, sade borgmästaren för Miami-Dade distriktet , Carlos A Gimenez.