Arktisk design och samiskt kulturarv lockar till Jokkmokks marknad

Inlandsbanans klassiska motorvagn av modell Y1 står parkerad i ett kyligt och storslaget vinterlandskap. Foto: Inlandsbanan

För 11:e året arrangerar Inlandsbanan en paketresa till den mytomspunna och över 400 år gamla Jokkmokks marknad. Att Inlandsbanan är oelektrifierad hindrar inte researrangören från att erbjuda sina resenärer en upplevelserik vinterresa resa utan större klimatpåverkan. Tåget tankas i stället på det förnyelsebara bränslet HVO100.

Temat för kommande vinters marknad som äger rum i februari är arktisk design och det samiska kulturarvet står i fokus dessa dagar. Resenärerna får bland annat möjlighet att njuta av konserter, se den kända renrajden och draghundar på den frusna sjön Talvatis. En heldagsutflykt till världsberömda Icehotel i Jukkasjärvi står även det på programmet. Det finns även stora chanser att skåda det magiska norrskenet under dessa spännande dagar.

– Intresset för årets resa är stort och antalet platser är begränsat, därför råder vi alla intresserade att boka så snart som möjligt. Jag kan själv varmt rekommendera resan och marknaden som bara måste besökas minst en gång i livet, berättar Destination Inlandsbanans chef, Elena Jönson.