Ny T-baneuppgång i Västra skogen

Det blir ytterligare en tunnelbaneuppgång i Västra skogen i Solna. Foto: AleWi

En ny tunnelbaneuppgång i Västra skogen mot Pampas Marina. Det föreslog Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna, och Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i valrörelsen 2018. Nu tas ett steg i riktning mot att det ska bli verklighet.

– 900 bostäder, två förskolor och levande stadsgator med ett varierat utbud av service, restauranger och handel utvecklar tillsammans med den upprustade strandpromenaden Ekelund till en attraktiv del av Stockholmsregionens inre kärna. Projektet bidrar till finansieringen av en helt ny entré till Västra skogens tunnelbana, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

– En växande kollektivtrafik utvecklas bäst tillsammans med kommuner och städer som aktivt vill utvecklas och växa. Solnas planer för nya bostäder kan nu gå hand i hand med att planerna kan spikas för en ny tunnelbaneuppgång i Västra skogen. Så ser vi till att nyttja kollektivtrafikens värde för att bygga stad samtidigt som vi förbättrar sammanhållningen i Region Stockholm, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd.

Kommunstyrelsen i Solna stad har nu beslutat om en principöverenskommelse med HSB om utvecklingen av Ekelundsområdet i Solna. Planen är att bygga minst 900 nya bostäder i området. Beslutet är också ett steg i riktningen mot en ny tunnelbaneuppgång i Västra Skogen. Ekelundsområdet ligger i anslutning till Västra skogens tunnelbanestation där den blå linjen förgrenar sig norrut mot Akalla eller Hjulsta och söderut genom Kungsholmen och centrala Stockholm, samt förlängning till Södermalm och Nacka i och med tunnelbanans utbyggnad.