Helsingfors västmetro blir ett konstgalleri

Tunnelbanestationen Finno med det figurativa verket - Drömbilder. Foto: Västmetro
Metrostationen Sökö med verket Sfärer. Foto: Västmetro
Vid Esbovikens station har Hans Rosenström skapat ett ljus- och ljudverk som heter - Skuggor vid vattenytan. Foto: Västmetro

Konst i olika former blir nu en permanent del av metrostationernas arkitektur på samtliga andra fasens västmetrostationer i Helsingfors. Konstens syfte är att göra stationerna mer tilldragande, trivsamma och karakteristiska.

Exempelvis har tunnelbanestationen Finno dekorerats av Leena Nio med det figurativa verket ”Haavekuvia” (Drömbilder).

Havstemat binder ihop bilderna i det figurativa verket. Bilderna påminner om smygtagna detaljbilder av naturen vid havsstranden. Verket består av bilder i två lager.  

Det övre lagret har cirka trettio olika bildkvadrater vars laserskurna öppningar visar upp de klara färgerna på den bakre glidmålningen. Verket för en dialog med de vågliknande ytformerna på den motsatta väggen. Detaljerna skildrar naturen vid havsstranden och är avsedda att kunna betraktas många gånger. Verket ger metroresenären en impuls till fria associationer eller drömbilder.

Konstnären Taneli Rautiainen har utsmyckat stationen Sökös med verket ”Sfäärit” (Sfärer).

Det består av fyra olika element (sfärer) som återses vertikalt i metrostationens olika delar från plattformsområdet till biljetthallen.

Verket skapas med hjälp av ljus och konstruktioner av metallskivor som påminner om bergsskärningar. Sfärerna skildrar bergsskärningar, molntäcken, stjärnfall och stjärnbilder. Konsten återses i olika delar av metrostationen från plattformsområdet till entrén.

De fyra elementen bildar en helhet som tar med besökaren på en fantasiresa från urberget ända ut till yttre rymden.

Vid Esbovikens station har Hans Rosenström skapat ett ljus- och ljudverk som heter ”Varjot veden pinnalla” (Skuggor vid vattenytan). Konstverket kan upplevas på plattformens mittenparti

I taket vid plattformens mitt projiceras ett ljusmönster som rör sig långsamt och påminner om ljus som reflekteras genom vattenytan. En nynnande, tyst människoröst är en del av verket. Verkets stämning är lugn och meditativ. Verkets ljus och ljud ändras och byter plats och form under dagen.