Indien satsar på total elektrifiering av järnvägen

Indiens regering har beslutat om att satsa på en total elektrifiering av landets järnvägar, som en del av ansträngningarna att begränsa landets koldioxidavtryck, sade Indiens järnvägsminister Piyush Goyal i slutet av augusti 2019.

Järnvägsministern sade också att han har ett uppdrag att indiska järnvägar bedrivs med hjälp av förnybar energi inom de närmaste tio åren.

- Vi har beslutat att förverkliga ett 100 procentiskt elektrifierat järnvägsnät. Vi kommer att skapa världens första stora järnvägsnät, med nästan 120 000 kilometer elektrifierat spår. Därigenom kommer vi att minska koldioxid i atmosfären, sade Goyal.

Han talade vid CII-mässans hållbarhetsmöte.

Han konstaterade att mer än hälften av tågen som kommer till New Delhi fortfarande är färdas på diesel men att ”ministeriet arbetar för deras elektrifiering.”

- Ett år från och med nu kommer fler tåg som kommer till New Delhi att elektrifieras. Vi garanterar att alla av dem är elektriska inom några år, tillade han.

Järnvägsmyndigheter i Indien vidtar, enligt ministern, redan olika miljövänliga eller energieffektiva åtgärder för att minska koldioxidavtrycket och skydda miljön.

Under 2018-19 förbrukade Indian Railways 3,1 miljarder liter höghastighetsdiesel (HSD) för sitt energibehov.