Gobotix testade framgångsrikt ny säkerhetsutrustning för rullande materiel

Systemet installerades längs spåren på brittiska Chiltern Railways, ett dotterbolag till Arriva UK Trains. Flera gånger om dagen undersöktes den av GOBOTiX-utvecklade lösningen i operatörens tågsätt utan trafikavbrott. Foto: Cobotix

Brittiska teknikföretaget GOBOTiX har genomfört en rad framgångsrika tester med ny säkerhetsutrustning, med namnet, Vehicle Underside Examination System (VUES). Under de 27 månader långa testerna har detta automatiserade inspektionssystem upptäckt olika typer av defekter och avvikelser i rullande materiel. Denna tekniska lösning kan, enligt tillverkaren, vara ett bra alternativ för tågoperatörerna när de försöker att minska sina kostnader för underhåll av rullande materiel.

VUES-lösningen innehåller en kombination av kameror, algoritmer och våglängdslampor som inte är synliga. Med hjälp av så kallad självlärande teknik genererar den data och bilder, som rapporteras elektroniskt till underhållsteam för utredning. Enligt undersökningsteamet har VUES-systemets testserie slutförts framgångsrikt med mycket insamlad data om tågrelaterade fel, inklusive om överhettade komponenter, skadad utrustning, orena växellådor och fel i kylsystemet.

Vissa av dem har identifierats långt innan de lämnades till manuella tekniska inspektioner.

- Kontinuerlig inspektion och underhåll av rullande materiel är en kostsam process för järnvägsföretag och även med regelbundna kontroller kan det vara svårt att upptäcka felaktig utrustning och underliggande fel. Vår teknik upptäckte framgångsrikt radiator-, kylsystem- och växellådefel månader innan de ledde till några betydande motorfel på Chiltern Railways-tåg, säger GOBOTiX-grundaren Ben Davis.