Finländska pensionsförsäkringsbolag vill investera i stora banprojekt

Finska pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen som också är intresserat av att placera i rälsprojekten förvaltar en placeringsportfölj på 46 miljarder euro. Foto: VR

Enligt nyhetsbyrån STT:s uppgifter är två stora finländska pensionsförsäkringsbolag intresserade av att placera i de stora banprojekten som regeringen har i planerna.

Bolagen hoppas bland annat att 1-timmeståget till Åbo och en snabbförbindelse till Tammerfors ska ge en säker avkastning på lång sikt.

Pensionsförsäkringsbolagen söker hela tiden nya mål att placera i eftersom pensionerna måste betalas ut varje månad. Men de lukrativa alternativen är få - i synnerhet i tider med nollränta och osäkerhet på aktiemarknaden.

Pensionsbolaget Keva, som sköter den offentliga sektorns pensioner, tror att snabbtågen ger avkastning både från passagerartrafiken och högre markvärde på de orter som gagnas av de förbättrade förbindelserna.

Också Ilmarinen har visat intresse för att investera i tre banprojekt, entimmeståget till Åbo, banan som går från Helsingfors via flygplatsen till Tammerfors och banan österut vars rutt ännu är oklar.