Moskva vill satsa på snabba spårvagnar

Spårvagnar i Moskva. Foto: Artem Svertlov

Styret i Moskva planerar att avsätta drygt 9 miljarder rubel för köp av 120 höghastighetsspårvagnar. Detta enligt ett uttalande som gjordes nyligen av myndigheter i Moskva.

Levarantören förväntas bli den som vinner den upphandling som man planerar att offentliggöra nästa månad. De nya spårvagnarna i tre sektioner och med lågt golv planeras tas i trafik 2013-2014.

Nästa år förväntas Moskva stad köpa in 24 spårvagnar, med en maxfart på 75 kilometer i timmen vilket är betydligt högre än dagens spårvagnar i Moskva, vars maxhastiget är 11 kilometer i timmen.Spårvagnarna förväntas vara 25-30 meter långa, med plats för 175-255 passagerare. Varje spårvagn måste ha minst fyra dörrar.

Spårvagnarna ska sättas i trafik i fyra områden i Moskva.

Flera leverantörer har redan anmält sitt intresse för upphandlingen, däribland Siemens och Bombardier.

När det gäller Bombardier så meddelade de så sent som förra veckan att de planerar att etablera en fabrik för tillverknaning av spårvagnar och tunnelbanevagnar i Uralvagonzavod i Ryssland.

Andra kandidater för anbudsgivningen är kroatiska Konchar KEB, spanska CAF, finländska Transtech samt ett joint venture mellan Alstom och Transmasholding.