Klart för byggstart på stationen i Borlänge

Nu är alla beslut tagna och Jernhusen kan sätta spaden i jorden för att bygga om stationen i Borlänge. Byggentreprenör blir Byggpartner och byggstarten planeras till september. Ombyggnaden av hela stationsområdet är ett samarbete med Borlänge kommun och Trafikverket.

På stationen kommer resenärer och besökare att få uppleva en ny entré, ny fasad samt ett nyrenoverat tak. Invändigt får väntsalen en större yta, det blir nya fräscha toaletter och pressbyråns lokal byggs om.

– För oss som ett dalaföretag är det extra roligt att få vara med och bygga om stationshuset, vilket många resenärer kommer att få nytta av, säger Anders Östlund, regionchef Byggpartner.

Entrén till stationen kommer att vara stängd under byggperioden och resenärer kommer att få gå in via bussterminalen. En provisorisk lokal för Pressbyrån ordnas i anslutning till bussterminalen och SJs resebutik kommer att vara tillgänglig från gången i bussterminalen. Även de befintliga toaletterna finns kvar tills de nya toaletterna är iordninggjorda.

Ombyggnationen av stationen kommer att pågå under ett år och beräknas vara klar till juni 2012.

Totalt sett omfattas investering av ombyggnaden av stationshuset 23 miljoner där Borlänge kommun och Trafikverket bidrar med 6,5 miljoner.  

– Moderna stationer är en viktig faktor för att öka attraktiviteten till att resa kollektivt och Jernhusen investerar nu för att få en station som är mer anpassad för resenärernas behov. Tillsammans med kommunen, Trafikverket och Dalatrafiken bygger vi om stationen och stationsområdet, vilket bidrar till en attraktiv del av staden, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.