Punktligheten i tunnelbanan rekordhög

Foto: Christer Wiik

Mars 2012 visar rekordsiffror vad gäller punktligheten i Stockholms tunnelbana. Genomsnittet på 97,4 procent överträffar målet i kontraktet mellan SL och MTR Stockholm, som ligger på 94,6 procent.

– Det är mycket glädjande att vi överträffar målen för punktlighet eftersom vi vet att det är en av de viktigaste faktorerna för våra resenärer, säger Peter Viinapuu, vd för MTR Stockholm.

Det pågår ett flertal projekt i samarbete mellan SL och MTR Stockholm för att förbättra punktligheten och turtätheten i tunnelbanan. Arbetet med nytt signalsystem på Röda linjen är i full gång. Försöken med ATO-körning (Automatic Train Operation) på Gröna linjen fortsätter.

MTR Stockholm har uppnått punktlighetsmålen i kontraktet varje år sedan övertagandet i november 2009. Kontraktkraven på punktlighet ökar dessutom årligen, vilket gör att MTR Stockholm måste prestera bättre och bättre varje år.

Även när man mäter genomsnittet för de senaste 12 månaderna, är genomsnittet för mars 2012 ett rekord. Punktligheten för de tre tunnelbanelinjerna i mars var: 98.2 procent på Blå linjen (kontraktsmål 95,9 procent), 97,2 procent på Röda linjen (kontraktsmål 92,8 procent) och 97,2 procent på Gröna linjen (kontraktsmål 93,5 procent).