SJ 3000 vinner designpris

Foto: SJ
Foto: Christer Wiik

SJ 3000 har tilldelats ”High Design Quality” i den internationella stortävlingen Red Dot Design Award.­­

– Det är ett bevis på att vi verkligen lyckats skapa det vi ville. Ett modernt, bekvämt och även snyggt tåg, säger Jan Olson, affärsutvecklingschef på SJ.

Red Dot Design Award är en av de mest kända designtävlingarna i världen. SJ 3000 får utmärkelsen ”Red Dot High Design Quality” i klassen för persontransporter. Totalt tävlade 1 800 tillverkare från 58 länder med 4 515 produkter i de olika klasserna. 30 olika experter i den internationella juryn har bedömt de olika bidragen på plats i tyska Essen.

– I slutbedömningen är det enbart de bästa av de mest högklassiga bidragen som får Red Dot-utmärkelsen. SJ 3000 är ett av dem, säger Peter Zec, professor, initiativtagare och styrelseordförande i Red Dot.

SJ 3000 sattes i trafik mellan Stockholm och Sundsvall i början av februari. Trafikstarten har varit lyckad och resenärerna har gett det nya tåget högt betyg i SJs kundnöjdhetsundersökningar. Totalt har SJ beställt 20 tågsätt från Bombardier Transportation och samtliga tåg kommer att vara i trafik i år.