”Bygg ut Barkarby med stopp för regiontåg och ny tunnelbana”

Mikael Jämtsved, Malin Karlsson, Tomas Eriksson. Foto: Miljöpartiet

Järfälla är en kommun som tar bostadsbyggandet på allvar. För bostadsbyggandet och jobben är det nu viktigt att kommunen får bättre kollektivtrafik. Viktigast är en regional tågstation i Barkarby. Det skriver Miljöpartiet i Järfälla och Stockholms läns landsting.

Järfälla är en av Sveriges snabbast växande kommuner. Bara i år har bostadsbyggandet femdubblats och genom att bygga fler än 25 000 bostäder och 10 000 nya arbetsplatser vill kommunen på sikt bygga ihop Jakobsberg med Barkarby. Problemet för kommunen är att kollektivtrafiken inte hänger med och det är något kommunen inte styr över.

– Det viktigaste är att vi får en regional tågstation i Barkarby. Fortsätter tågen bara köra förbi så bromsar de Järfälla och bostadsbyggandet. Därför förutsätter jag att regeringen ser till att vi får en regional tågstation, säger Mikael Jämtsved (MP) kommunalråd i Järfälla.

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting vill att det fattas ett beslut om regionala stopp i Barkarby i den kommande nationella planen för infrastruktur. Samtidigt vill Mikael Jämtsved också se en förlängning av tunnelbanan från Hjulsta till Barkarby. Tunnelbanan är en fråga för Sverigeförhandlingen som har regeringens uppdrag att öka bostadsbyggande och kollektivtrafiken.

– När bostadsbristen är akut måste vi prioritera kollektivtrafiksatsningar som skapar förutsättningar för bostadsbyggande i Sverigeförhandlingen. Järfälla är ett bra exempel på det, säger Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms läns landsting.

Med en regional tågstation och utbyggd tunnelbana skapas förutsättningar för jobb, bostäder men också för att utveckla Barkarby till ett regionalt centrum.

– Detta är ett led i att skapa en hållbar kommun där människor får nära till kollektivtrafik. Det är attraktivt, smidigt och modernt. Grön politik helt enkelt, säger Malin Karlsson trafikpolitisk talesperson (MP) i Stockholms läns landsting.