VR Group flyttar huvudkontoret från centrala Helsingfors

VR-tåg på Helsingfors Centralstation. Foto: Christer Wiik

VR Groups huvudkontor, som nu finns i anslutning till Helsingfors centralstation, flyttar till Västra Böle i början av år 2017. VR Group hyr lokaler i Stora smedjan som ägs av Yle. Stationsverksamheten på Helsingfors centralstation fortsätter att utvecklas.

Yle fortsätter i sin tur sin verksamhet i en del av Stora smedjan. Delar av byggnaden kommer att utvecklas till lokaler som kan användas gemensamt av VR och Yle. Exempel på dessa är auditoriet, en del av mötesrummen och personalrestaurangen.

– De kontorslokaler som VR för tillfället använder är över hundra år gamla. Den nuvarande byggnaden och lokalerna är unika, men genom att flytta till nya lokaler kan vi jobba smidigare och effektivare, säger VR Groups verkställande direktör Mikael Aro. – Stora smedjan erbjuder nya kontorsutrymmen och goda, mångsidiga tjänster för vår personal.

Med den här lösningen gör VR Group besparingar i miljonklass. – Effektiviteten syns också i biljettpriserna. Att flytta huvudkontoret till förmånligare utrymmen är en del av en större effektivering av bolaget. Där är målet att skära i kostnader och sänka priserna för tågbiljetterna.

– Yle har redan i flera år minskat i synnerhet kontorslokalerna. Med tanke på Yles mål är avtalet med VR om Stora smedjan ett fint steg som förberetts länge. Beslutet stöder våra strategiska mål att flytta resurser från väggar till innehåll, säger Yles verkställande direktör Lauri Kivinen.