Stäckan Esbjerg-Lunderskov ska elektrifieras

Foto: Jens Hasse/Chili Photos

DSB skrev förra veckan under ett avtal om att elektrifiera sträckan mellan Esbjerg och Lunderskov senast 2015.Detta är ett viktigt och välkommet beslut, inte bara för kunderna och DSB utan även för miljön och ekonomin. Det kommer på lite längre sikt att avhjälpa DSB trängda materielsituation, säger Ove Dahl Kristensen, ansvarig för trafik och planering i DSB.

DSB har för närvarande en kundtillväxt på 6 procent. Om tillväxten fortsätter kommer det att behövas fler sittplatser i hela landet. Elektrifiering av sträckan mellan Esbjerg och Lunderskov gör det möjligt att använda eltåg på linjen hela vägen från Köpenhamn.

 Samtidigt kommer10 IC3-dieseltåg att frigöras och dessa kan sättas in på andra sträckor och därmed betjäna kunder i andra delar av landet där banan inte är elektrifierad.- DSB kommer direkt att börja planera för hur man bäst kan förvärva eltåg på både kort och lång sikt och se till att så många kunder som möjligt får glädje av de frigjorda tågsätten, säger Ove Dahl Kristensen.Knappt 1,2 miljarder danska kronor avsätts mellan 2012-2015 för elektrifiering av sträckan mellan Lunderskov och Esbjerg.