Alstom säljer höghastighetståg till italiensk tågoperatör

Ett av Alstoms europeiska Pendolinotåg. Foto: Alstom

Italienska tågoperatören NTV och Alstom Transport Italien har undertecknat ett kontrakt värt 460 miljoner euro för åtta Pendolino-höghastighetståg, samt 20 års underhåll. De första tågen planeras att kunna levereras under 2017.

De Pendolino höghastighetståg som beställts av NTV kommer att komplettera deras befintliga flotta av 25 AGV .Italo tåg, och kommer att köras på både konventionella linjer och höghastighetslinjer. De nya tågen gör det möjligt att erbjuda höghastighetsresor till ett snabbt växande antal passagerare. I Norden kör VR med Pendolino-tågen på sträckan Helsingfors-St Petersburg.

NTV:s Pendolino-tåg kan nå en hastighet av 250 kilometer i timmen och är en del av Alstoms Avelia-sortiment, som inkluderar Alstoms olika typer av höghastighetståg över hela världen. Det 187 meter långa tåget kommer att bestå av sju vagnar som kan ta omkring 500 passagerare.

Tågen kommer att tillverkas i Italien och Alstoms sajt i Savigliano (Cuneo) kommer att ansvara för design och produktion av tågen. Sajten Sesto San Giovanni (Milano) kommer att ansvara för konstruktion och tillverkning av drivlinor och Bologna för signalsystemet. Underhållsarbetet kommer att utföras på plats i Nola (Neapel), som för närvarande är ansvarig för underhållet av .Italo tågen.