Tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm återupptas

Tågtrafiken kan nu i normaltidtabell till och från Göteborg C. Foto: Christer Wiik

Trafikstoppet på sträckan Göteborg-Alingsås är nu hävt. Trafiken kommer därför successivt att helt komma igång. Det meddelar Trafikverket som nu genomfört grundliga analyser av den aktuella sträckan.  De avvikelser som man upptäckt i rälsen på två ställen längs sträckan är att betrakta som normala, men ovanliga, och påverkar inte säkerheten, skriver Trafikverket.

Den 22 september stängde Trafikverket tågtrafiken på ena spåret mellan Göteborg och Alingsås på Västra stambanan. Trafikstoppet gjordes av säkerhetsskäl, eftersom man vid ett banarbete på grund av ett rälsbrott, upptäckt avvikelser i rälsen. Avvikelserna väckte misstankar om någon form av materialfel. Rälsen kontrollerades med ultraljud och bitar av rälsen skickades för analys. Samtidigt kontrollerades ett stort antal svetspunkter i spåret.

Analysen visar nu att det inte finns något genomgripande fel på rälsen på sträckan. De avvikelser som man upptäckte är att betrakta som normala; även om de är ovanliga.

– Misstankar om materialfel måste tas på största allvar, säger Erik Hallgren, Trafikverket Investering. Vi tar alltid det säkra före det osäkra och därför genomförde vi noggranna undersökningar och analyser. Trafikverket ansvarar för säkerheten på järnvägen och vi kan inte ta några risker.

Tågtrafiken kan nu successivt börja köra som vanligt på sträckan. Trafikverket räknar med att trafiken kommer att gå som vanligt under måndagen.

– Vi beklagar att både resenärer och tågoperatörer drabbats av avstängningen, säger Erik Hallgren, men säkerheten går alltid först.