Premiärtur för SJ 3000

Permiärturen med SJ 3000 avgick från Stockholms Central. Foto: Christer Wiik
SJ:s avgående vd Jan Forsberg. Foto: Christer Wiik
Lokförare Roger Eriksson är startklar inför jungfrufärden med SJ 3000 från Stockholms Central till Sundsvall. Foto: Christer Wiik
Foto: Martin Ekequist
Foto: Martin Ekequist
Foto: Christer Wiik

På pricken 12.23 på måndagen, avgick SJ:s nya flaggskepp inom snabbtågsflottan, SJ 3000, från Stockholms Central med Sundsvall som slutdestination. Det var alltså officiell premiärtur för tåget som till en början ska trafikera södra och mellersta Norrlandskusten.  Men under året kommer snabbtågen även att sättas in på spåren till Jämtland, Dalarna, Värmland, Jönköping och Uddevalla. Totalt har SJ beställt 20 tåg av den aktuella modellen.

SJ:s avgående vd, Jan Forsberg var på plats som huvudtalare under invigningsceremonin och han har stora förhoppningar för SJ 3000.

– Det här är det modernaste och mest miljövänliga tåg vi har i Sverige, sade Forsberg och betonade också det så kallade infotainmentsystem som tågen är utrustade med. Via skärmar kan resenärerna enkelt kunna se uppgifter om tider, anslutningar och kommande stationer och via en ny internetplattform, SJ ombord, ska man kunna få en översikt av aktuella resdata – eller, om man så vill, ladda ner filmer. 

I det för dagen kalla vintervädret, ville Forsberg också ge ett lugnande besked till många luttrade tågresenärer som allt för många gånger sett sitt tåg försenat när kvicksilvret pekat negativt.

– Det här tåget är gjort även för att klara de vinterförhållanden vi haft de senaste två åren. Det finns inget tåg som klarar vinterförhållanden lika bra, lovade SJ:s vd Jan Forsberg.