SJ satsar på effektivare fordonsunderhåll

Foto: Stefan Nilsson

SJ har tecknat nya avtal med Mantena och Euromaint om det trafiknära underhållet för samtliga fordonstyper. Målet är att ytterligare förbättra punktligheten och tillgängligheten av fordonen.

SJ har under de senaste åren satsat på ökat fordonsunderhåll genom ökade investeringar och förbättrade arbetsprocesser för hur underhållet styrs och följs upp. Arbetet har bidragit till att andelen förseningar som orsakats av fordonsfel minskat med cirka 75 procent sedan 2008.

De nya specialanpassade avtalen är ett viktigt led i att förbättra resenärernas punktlighet genom att ytterligare minska antalet fordonsrelaterade förseningar genom effektivare underhåll.

– Avtalen ger oss större inflytande än tidigare över hur underhållet genomförs i ett fördjupat samarbete och ökad flexibilitet, säger Claes Broström, Fordonsdirektör på SJ.

Avtalen med Mantena och Euromaint gäller trafiknära underhåll, det vill säga det underhåll som görs på fordonen i nära anslutning till trafikomloppen. Underhållet omfattar X2000, dubbeldäckarna, SJ3000 samt personvagnar och gäller från 1 mars 2016. SJ arbetar nu i ett andra steg med nya underhållsupplägg och avtal för komponentupparbetning. – Tillsammans med satsningen på nya X2000 är de nya specialanpassade avtalen några av de viktigaste stegen i SJs långsiktiga utvecklingsarbete, säger Claes Broström.