Direkttåg Helsingborg-Stockholm

Vy över centrala Helsingborg med Öresund i bakgrunden. Foto: Christer Wiik

I december startar SJ en direktförbindelse mellan Helsingborg och Stockholm. Den nya avgången innebär en förkortad restid med i snitt cirka femton minuter och en möjlighet för helsingborgsborna att resa ostört utan byten.

– Vi ser en stor potential i Helsingborgsmarknaden och har länge haft planer på en bekväm arbetspendling via Halmstad till Stockholm, säger Anders Larsson, affärschef på SJ.

I två år har SJ bedrivit trafik på sträckan Göteborg och Malmö med positiv utveckling. Expanderingen med direktavgången från och till Helsingborg innebär att satsningen på regionen fortsätter.

– Det här är en viktig satsning som grundar sig i att Helsingborg och nordvästra Skåne är en region på framväxt. Direktavgångar mellan Helsingborg och Stockholm skapar en positiv möjlighet för hela vår region, säger Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Den nya genomfarten genom Hallandsåsen möjliggör en kortare restid. Tåget från Helsingborg C avgår klockan 06.37 och ankomma Stockholm klockan 11.35. Eftermiddagsavgången kommer att avgå från Stockholm C klockan 15.25 och ankomma Helsingborg C klockan 20.25.

– SJs snabbtåg erbjuder både gratis nätverksuppkoppling och frukost i 1 klass. Att kunna slå sig ner på någon av dessa avgångar och kunna arbeta ostört hela resan är en stor fördel som vi hoppas bir populär bland helsingborgsborna, säger Anders Larsson, affärschef på SJ.

De nya direkttågen trafiksätts den 13 december 2015.