Största järnvägsaffärerna i januari

Bild: Bombardier

Under årets inledning så startar leveranser på ingångna kontrakt och nya storavtal skrivs. Railway Gazette listar på sin webbplats de viktigaste järnvägskontrakten i världen i januari.

- I Kanada har Thales skrivit kontrakt om att leverera radiokommunikation via bredband för CCTV-kameror, passagerarkontroll och andra dataapplikationer för Montreals 69 km långa tunnelbanenät. Ett projekt som ska vara färdigt i november 2013.

- I Tyskland har Bombardier fått kontraktet att leverera 300 så kallade ”peoplemover” av typen Innovia (se bilden), ett slags spårtaxi, till Münchens terminal 2. Kontraktet värt 89 miljarder euro omfattar 12 vagnar och nio års drift efter den planerade driftstarten 2014.

- I Indien kommer Thales att förse Rapid MetroRail Gurgaons privatägda tunnelbana, som planeras öppna 2013, med ett smart biljettsystem.

- I Storbritannien har Tramlink Nottingham tecknat kontrakt med ett konsortium av bolag om att förse staden med två nya spårvagnslinjer om 17, 5 km och om att ta över en befintlig linjen. Den andra fasen i kontrakten som nu är aktuell är värd 570 miljoner pund. Spårvagnarna kommer att leveras av Alstom, 22 stycken av modellen Citadis.

-  Septa i USA har skrivit kontrakt med ACS Transport Solutions, värt 130 miljoner dollar, att leverera ett smart biljettsystem för tunnelbana, buss och tåg.